joi, 3 martie 2011

Impresie Targ Muzeul de Arta Populara

Am evitat sa scriu a doua zi dupa incheiere, in ideea ca impresiile sunt inca prea puternice si sa incerc sa le judec un pic mai calm.
Scrisesem un mic paragraf si inainte de targuri, in care subliniam niste idei, apoi le-am sters. Voi incerca sa fiu obiectiva si sa fac referire strict la mine, evitand orice comparatie cu alti expozanti si prezenta lor justificata sau nu la acel targ.
Sa incepem cu inceputul: anul trecut m-am prezentat cu o selectie de produse, conditia fiind ca produsele sa fie handmade, erau, deci am trecut si am fost expozanta acolo. Toate bune si frumoase.
Anul acesta inca de la inceputul lunii februarie am facut acelasi lucru, am specificat faptul ca am expus si cu un an inainte si am fost trecuta pe lista. Si totul parea al fel de bine pus la punct. Targul era programat sa inceapa vineri, 25 februarie. Luni, 21 februarie, am fost sunata ca datorita numarului foarte mare de doritori sa expuna se va face selectie. Mi se pare corecta ideea selectiei, nu mi se pare corect totusi faptul ca se face cu doar 3-4 zile inainte de eveniment, timp foarte scurt care nu-mi permitea sa imi caut si alte optiuni, celelate targuri fiind deja cu selectia incheiata la acea data si eu nu ma inscrisesem in ideea ca sunt deja inscrisa la un alt targ.
Marti, 22 februarie, ma prezint cu produsele si incep sa raspund intrebarilor. Maare minus- nu am studii de arta ( asa si? talentul este conditionat de studii? tinand cont ca vorbim de muzeul de arta populara toti artistii populari care au lasat atatea obiecte deosebite in urma unde se incadreaza? talentul nativ nu se ia in considerare? sa nu uitam ca traim in epoca internetului !!!)
Iar cel mai mare minus (spre respingere) a fost faptul ca am vrut sa expun sfere origami facute special pentru martisor. M-a uimit si dezamagit aversiunea unui om de arta fata de arta origami, justificand ca nu doreste traditie japoneza la o sarbatoare traditional romaneasca. Eu as aprecia faptul ca am transformat o traditie straina adaptand-o traditiei romanesti.
Asa cum snurul alb cu rosu in timp a primit si mici obiecte pe post de amuleta (potcoava, cosar, flori ale primaverii, etc) la fel si sfera Morning Glory in traditia japoneza initial se facea din flori uscate si era considerata aducatoare de sanatate si noroc.
Concluzia : am fost pe lista cu semnul intrebarii pana in ultima clipa, ceea ce m-a facut sa ma reorganizez, ca pana la urma sa vin sa expun luni si marti. Dar nici atunci nu s-a terminat "vanatoarea de vrajitoare" pentru ca mi s-a cerut expres sa scot sferele de pe masa si mi s-a promis personal ca se va avea grija sa nu mai expun la targul viitor de martisor.
Ca sa nu mai zic ca era un pic rasu-plansu ca parca eram contrabandisti, obiectele interzise vanzarii la muzeu (fiindca nu se incadrau in notiunea lor de martisor) au fost tinute in sacose sub masa si chiar si asa au fost clienti doritori si nemultimiti ca li se limiteaza optiunile de alegere, cand ar trebui sa fie decizia lor ce sa ofere de martisor.
Asta e, cea-m avut si ce-am pierdut, pana la anul se schimba multe, in special ma pot schimba eu, ma pot reorienta si imi pot schimba prioritatile.
Dar, cum zice o vorba populara (sic!) "nu mor caii cand voi cainii" vreau sa va multumesc tuturor celor care le apreciati, chiar daca aceste obiecte nu vin cu studii de arta in spate ci doar sunt facute cu drag.


2 comentarii:

  1. Lasa cainii sa latre, ca alta treaba nu au. Mie mi-au placut la nebunie sferele tale, admirate "pe viu".

    RăspundețiȘtergere
  2. Ciudata atitudine...mie imi plac is tare frumoase...probabil ca persoana respectiva a fost geloasa pe talentul tau,altfel nu-mi explic...

    RăspundețiȘtergere